foto bus turkije 2.png
Provider image

Bilal komt in de  zomer terecht bij een OCMW van een kustgemeente. Hij heeft gehoord dat er veel werk is aan de kust en hoopt snel een job  te vinden. Bilal is 39, heeft zowel de Belgische als Irakese nationaliteit en maakt een verwarde indruk op Shana, de intaker van dienst. Na het doorstroommoment wordt Bilal toegewezen aan sociaal werker Michèle. Bilal is dakloos en heeft er moeilijke weken opzitten.  Hij kan nauwelijks antwoorden op de vragen die Michèle hem stelt om zo zijn situatie verder in beeld te krijgen. Michèle kan er de vinger moeilijk op leggen. Wat is hier allemaal aan de hand?

Bilal heeft geen netwerk in België, maar kan – gelukkig - terecht in een doorgangswoning*. Zijn verhaal komt stukje bij beetje, vervlochten doorheen de gesprekken die Michèle met hem heeft om te zoeken naar een woning, te kijken naar de toekomst, enzovoort. Bilal blijkt  terug in België gearriveerd na een jaar in Irak. Hij bezocht er zijn familie en hoopte een toekomst uit te bouwen daar, maar vond er geen werk. De reis terug naar België bestond uit een kluwen van busritten door meerdere landen, rondzwerven en overleven in een veelvoud aan steden – een reis die een grote indruk naliet .  Bilal moet onderweg heel wat hebben meegemaakt.

Door de verhalen van Bilal en de stappen die Michèle en hij samen proberen zetten, wordt één en ander duidelijker. Hoewel Bilal zich goed verstaanbaar kan maken in het Nederlands, blijkt hij het moeilijk te hebben met lezen en schrijven, administratie en alles waar een computer aan te pas komt.

Aan enthousiasme daarentegen is er geen gebrek. Bij elke horde die ze nemen, bloeit Bilal een beetje meer open. Michèle installeert Whatsapp op de GSM van Bilal, toont hem belangrijke plekken in de buurt en zorgt dat hij terecht kan bij de sociale kruidenier.  Samen beginnen ze ook aan de zoektocht naar een appartement.  Op de eerste bezichtiging gaat Michèle mee, maar al snel is het Bilal die contact opneemt op basis van ‘Te Huur’-zoekertjes die hij onderweg tegenkomt. Het duurt niet lang voor Bilal een eigen woonst vindt.  Michèle bekijkt de huurovereenkomst samen met hem en verhuist in het weekend mee enkele meubels die ze gratis tweedehands vonden.

Niet snel daarna dient er zich een volgende opportuniteit aan: er komt een plek vrij voor een tewerkstelling artikel 60** die geknipt is voor Bilal! Zes maanden nadat hij verward binnenwandelde, heeft Bilal een woonst, een job en veel minder zorgen. Op zijn vraag blijft hij regelmatig langskomen bij Michèle. Op die manier is hij zekerder dat zijn administratie netjes in orde is.

Michèle: ‘Ik werkte als sociaal werker voorheen in een andere sector, maar het fijne aan de sociale dienst van een OCMW is dat je constant wordt uitgedaagd om probleemoplossend te denken.  Je wordt immers geconfronteerd met een veelheid aan vragen en problematieken en elke cliëntsituatie is toch anders.  Wat voor de ene cliënt werkt, werkt niet voor de andere.

Op een half jaar tijd veranderde het leven van Bilal enorm ten goede, maar zo loopt het niet altijd. Dan is het nadenken, proberen, aanpassen, overleggen,... op zoek naar stappen vooruit. Je bent dus nooit klaar met bijleren en wordt constant uitgedaagd om het beste van jezelf te geven.”

*Een doorgangswoning is een woning die een OCMW voor een korte periode verhuurt aan iemand die zich in een noodsituatie bevindt.

** Tewerkstelling van iemand die een leefloon krijgt via het OCMW.