Visie.jpeg
Provider image

In Mol werken ze sinds 2021 samen met interne en externe partners. Het aanbod brachten ze in kaart met een omgevingsanalyse. Na de visieontwikkeling zetten ze in 2022 en 2023 in op een groter draagvlak en een ouderbevraging. Dit wordt de basis voor BOA proefprojecten in Mol.

Aanpak en resultaten

In Mol startten ze in 2021 met een interne BOA werkgroep. De opvoedingsondersteuner van het Huis van het Kind voor de gemeente Mol trekt deze werkgroep samen met het afdelingshoofd onderwijs en kinderopvang. Verschillende interne diensten nemen deel: jeugd en sport; buitenschoolse kinderopvang (eigen aanbod van de gemeente); cultuur; academie; bibliotheek; samenlevingsopbouw. Redelijk snel is deze werkgroep uitgebreid met vertegenwoordigers van de verschillende onderwijsnetten.

De werkgroep bracht in kaart welk aanbod er nu al is in Mol. Ze verzamelden een schat aan informatie over de kinderclubs (9 in gans Mol!) en het activiteitenaanbod (grabbelpas, sportkampen, sportsnacks, muziekinitiatie, enz.). Maar ook over de infrastructuur, het aantal kinderen, de wachtlijsten, enz. Het overzicht verzamelden ze per deelgemeente in de online tool Padlet. Deze ruwe informatie verwerken en analyseren ze nog verder.

Verder werkte de stuurgroep aan visieontwikkeling. Kinderen en jongeren staan centraal in Mol. Ze hebben recht op kwaliteitsvolle groeikansen. Deze visie is de leidraad voor het verdere proces. De visieontwikkeling was niet altijd even evident. Zeker niet toen de samenwerking nog pril was en niet elke partner even betrokken was bij het proces.

In 2022 en 2023 zet de werkgroep volop in op het vergroten van het draagvlak voor BOA in de gemeente. Elk lid van de werkgroep vertelt het BOA-verhaal aan zijn achterban. Zowel intern, naar medewerkers, als extern naar bv. sportverenigingen en armoedeverenigingen. De doelstellingen en visie op BOA en de aanpak in Mol worden toegelicht. Samen met de partners maken ze een sterkte-zwakteanalyse. Welke noden en bezorgdheden zijn er? Waar zitten er kansen voor de toekomst? Wat doen we vandaag al dat past in het BOA-verhaal? Met de inzichten vanuit de sterkte-zwakteanalyses gaat de werkgroep aan de slag. 

In april 2023 organiseren ze in Mol een grote ouderbevraging. De bevraging gaat ruimer dan enkel buitenschoolse opvang en activiteiten. Vragen van verschillende diensten zijn gebundeld. Vanuit die ouderbevraging willen ze lessen trekken om BOA pilootprojecten op touw te zetten. In de toekomst willen ze die inzichten nog aanvullen met een bevraging van de Molse kinderen.

Sterktes en succesfactoren

  • Ze werken van in het begin van het BOA proces aan een draagvlak met verschillende partners in Mol. De ruime werkgroep, die al vroeg in het proces uitgebreid werd met externe partners, zorgt daarvoor.
  • Er is veel tijd geïnvesteerd in het leren kennen van elkaar en te komen tot een gezamenlijk doel en visie.
  • Externe begeleiding helpt om de weg te effenen. Als neutrale figuur slagen ze er makkelijker in om mensen en partners te verbinden.

Knelpunten en uitdagingen

  • Mol is een uitgestrekte gemeente met 12 gehuchten. Die gehuchten liggen redelijk ver uit elkaar. Er is weinig openbaar vervoer. De fietsinfrastructuur is slecht ontwikkeld. Mobiliteit is dus een uitdaging om een divers buitenschools opvang en activiteitenaanbod te organiseren voor alle kinderen in Mol.
  • Het is niet evident om alle partners geëngageerd te krijgen. Partners hebben schrik van het onbekende, waardoor ze zich niet zomaar laten onderdompelen in het bad van buitenschoolse opvang en activiteiten.
  • Het aanbod in Mol is zeer divers. Dit is uiteraard een troef, maar maakt het niet gemakkelijk om een overzicht te krijgen van wie wat op welk moment organiseert.
  • Praktisch zijn er een aantal vraagtekens die ze nog moeten uitklaren. Wat met inschrijvingen? Hoe maak je het aanbod voor iedereen toegankelijk? Wie zorgt voor coördinatie en logistieke opvolging?

Meer weten?

  • Kim Custers, opvoedingsondersteuner Huis van het Kind voor gemeente Mol, kim.custers@gemeentemol.be