Olifant.jpeg
Provider image

In Zwijndrecht maakte Hilde Heughebaert, diensthoofd kind, in 2019 de eerste projectfiche BOA op. Ze hakte de BOA-olifant in stukjes om hem samen met partners te kunnen opeten.

Aanpak en resultaten

In Zwijndrecht maakte Hilde Heughebaert, diensthoofd kind, in 2019 de eerste projectfiche BOA op. In die projectfiche schetste ze een blauwdruk van het BOA-project: doelstellingen, betrokken partijen, timing, deelstappen, tussentijdse mijlpalen, enz. Samen met een interne werkgroep van de verschillende interne diensten die werken rond kinderen en jongeren tekende ze een BOA-traject voor Zwijndrecht uit.

Tussen mei en september 2020 bevroegen ze de ouders en kinderen over het buitenschools aanbod van opvang en activiteiten. Ook de drempels die ouders ervoeren (mobiliteit, financiën, …) werden in kaart gebracht (rapport).

Na het aanbod in kaart gebracht te hebben, organiseerden ze tussen januari en mei 2021 een grote informatieronde voor alle actoren die mogelijk relevant zijn voor BOA (scholen, sportverenigingen, kunstacademie, huis van het kind, gezinsbond, Feniks geefwinkel, Safa moskee met kinderwerking, …).

Alle geïnteresseerde actoren, samen met de interne medewerkers, werden vanaf september 2021 regelmatig samengebracht in een denktank. De denktank, en ook de interne werkgroep, maakte een SWOT-analyse van het bestaande aanbod tijdens het schooljaar en de schoolvakanties. Onder externe begeleiding ging de denktank aan de slag om te dromen over het BOA-aanbod in Zwijndrecht.

Met deze input ging Hilde als projectleider aan de slag om de BOA visie en missie uit te schrijven. De denktank, en ook de interne werkgroep, het managementteam en het bestuur, reflecteerden daarna – in de zomer van 2022 – vanuit een aantal dilemma’s over deze visie en missie. Dit resulteerde in een gedragen visietekst die in september 2022 goedgekeurd werd door het college van burgemeester en schepenen.

Eind 2022 formuleerde de denktank een aantal doelen en acties, die verder uitgewerkt worden door de stuurgroep

Sterktes en succesfactoren

  • Een projectfiche opmaken vraagt tijd, maar geeft houvast en structuur tijdens omvangrijke projecten zoals de uitrol van BOA. Door de fiche regelmatig voor te leggen aan het college van burgemeester en schepenen blijft het bestuur op de hoogte en betrokken bij het project.
  • Een interne werkgroep dient als klankbord voor de BOA-regisseur.
  • Externe begeleiding ondersteunt op bepaalde momenten het BOA-traject. Een externe begeleider heeft het makkelijk om vanuit een helikopterperspectief en met een meer neutrale bril naar de lokale situatie te kijken.

Knelpunten en uitdagingen

  • Het budget dat Zwijndrecht kan gebruiken voor BOA vermindert in 2026 met zo’n 25 tot 30 procent. Dit tempert de ambities.
  • Een aantal verenigingen tonen geen interesse en willen op dit moment niet echt betrokken zijn bij de uitrol van BOA. Het zal bijkomende inspanningen vergen om hen toch aan boord te krijgen.
  • Fusiegesprekken met buurgemeentes zorgen voor een aparte dynamiek in het traject. Ze brengen ook wat onzekerheid over de toekomst met zich mee.

Meer weten?