Kinderen in de rij.jpeg
Provider image

In Hooglede bouwen ze vanuit de buitenschoolse opvang aan het decreet BOA. Ze streven ernaar de werking die ze in het verleden uitbouwden ook in de toekomst te kunnen blijven aanbieden aan kinderen en ouders.

Aanpak en resultaten

Op drie locaties organiseert het lokale bestuur van Hooglede vandaag kleuteropvang met kwaliteitslabel. In de drie locaties van ‘De Boomgaard’ zijn samen 210 plaatsen om kinderen op te vangen. In twee van de drie locaties brengen de begeleiders kinderen te voet van de opvang naar hun hobby’s (onder andere sport, de academie, enzovoort). Op die manier kunnen de kinderen makkelijker gebruik maken van het vrijetijdsaanbod. Ze doen dit elke dag behalve in de schoolvakanties. In de derde locatie is dat, door het ontbreken van een vrijetijdsaanbod, jammer genoeg niet mogelijk.

Ze streven ernaar deze werking in de toekomst te behouden. Dat is een uitdaging aangezien Hooglede vanaf 2026 zo’n 60 procent van haar subsidies voor buitenschoolse opvang verliest. Om de goede werking te behouden, zetten ze actief het belang van hun aanbod in de verf:

  • Inzetten op het invullen van de vrije tijd voor ieder kind.
  • De grote tevredenheid van ouders over het aanbod en de wens om die tevredenheid te houden.
  • Het belang van een voldoende opvangaanbod zodat ouders (en grootouders) kunnen gaan werken. En het belang van tewerkstelling in het ruimere beleid van het lokale bestuur.
  • Het op langere termijn laten renderen van de eerdere investeringen in de buitenschoolse kinderopvang.

Om de huidige werking te kunnen behouden, denken ze na over hoe ze hun werking nog verder kunnen verbeteren. Zoals de jaarlijkse indexering van de ouderbijdragen zodat het lokale bestuur voldoende inkomsten heeft om de werking te financieren, de bezettingsgraad optimaliseren, enzovoort.

Brugfiguren

In de kleuteropvang met kwaliteitslabel schakelt het lokale bestuur pedagogische coaches in. Die pedagogische coaches zijn bovendien ook brugfiguren onderwijs. Ze bouwen bruggen tussen de scholen, het Huis van het Kind, de buitenschoolse opvang, de ouders en de kinderen. Door de nauwe samenwerking kunnen ze een laagdrempelige, bredere ondersteuning voor kinderen en gezinnen uitbouwen. De toeleiding van kinderen en gezinnen naar het vrijetijdsaanbod is daar onderdeel van.

Sterktes en succesfactoren

  • Door de nabijheid tussen de buitenschoolse opvang en het vrijetijdsaanbod kunnen kinderen makkelijk deelnemen aan vrijetijdsactiviteiten na school.
  • De schepen neemt deel aan het maandelijkse overleg Huis van het Kind, waar ook de uitrol van het decreet BOA besproken wordt. De betrokkenheid is groot.
  • De brugfiguren zetten in op brede gezinsondersteuning. Het toeleiden van kinderen en gezinnen naar het vrijetijdsaanbod en naar ontmoeting hoort daarbij.

Knelpunten en uitdagingen

  • Hooglede verliest twee derde van de huidige subsidies voor buitenschoolse opvang en activiteiten. Dit is een uitdaging waar de werking zich in de toekomst op zal moeten afstemmen. 

Meer weten?